De nieuwe avant-garde van de jaren zestig en zeventig – Kristin De Glas

De kunst ondervraagd

De nieuwe avant-garde van de jaren zestig en zeventig

kunstondervraagd

Jan Dibbets

 

Kunst en creativiteit barsten uit hun voegen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw en kunstenaars doen de meest buitenissige dingen.

Terwijl Richard Long van de ene naar de andere kant van Engeland wandelt en Stanley Brouwn in Amsterdam nauwgezet zijn stappen telt, voert Hermann Nitsch orgiastische rituelen op in Wenen. Jan Dibbets ziet dan weer bergen oprijzen in het vlakke landschap van Nederland en Michael Heizer verplaatst 240.000 ton aarde in de Nevada woestijn.

Ondertussen legt Carl André rustig zijn tegels in vierhoekvorm op de grond, terwijl Dan Flavin poogt met neonlicht beeldhouwwerk te maken. On Kawara stuurt ons een kaartje om te laten weten hoe laat hij die morgen is opgestaan. Hanne Darboven is allang wakker en telt en rekent hele muren vol. Don Judd ontwerpt een minimalistische stoel en Kosuth vraagt zich af wat nu precies het verschil is tussen die stoel en zijn afbeelding.

Minimal, concept, performance, happening, land art: het vertoont ogenschijnlijk weinig samenhang. Het is wel allemaal origineel, anders, fris en gedurfd. Een werk is interessant omdat het nieuw is. Kunstenaars provoceren en dagen uit. Ze stimuleren en beïnvloeden elkaar. Ieder zoekt eigenzinnig naar nieuwe manieren om zich uit te drukken. Net zoals in de rest van de maatschappij wordt ook in de kunstwereld alles in vraag gesteld. ‘Kunst’ is op de eerste plaats ‘experiment’ geworden.

 

Bladzijden

Bladzijden|Hits |Uniek

  • Last 24 hours: 0
  • Last 7 days: 0
  • Last 30 days: 0
  • Online now: 0